Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή?

Liverpool, Manchester United, Arsenal, τρεις μεγάλες και ιστορικές ομάδες, εκατομμύρια οπαδοί ανά την υφήλιο, πολλά τα έσοδα και το χρήμα να ρέει άφθονο… ίσως τα εκατομμύρια τους συνολικά και των τριών μαζί να είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ των μισών κρατών του πλανήτη!

Η ίδρυση ενός κλειστού πρωταθλήματος δεν ήταν κάτι άγνωστο, να αποφεύγονται οι υποβιβασμοί «μεγάλων» συλλόγων γιατί έχουν εκατομμύρια, ούτε και αυτό είναι κάτι άγνωστο. Οι απαιτήσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να θυμίζουν βασιλιάδες στην μεσαιωνική εποχή.

Ίσως ακούγεται παράλογο το τελευταίο, αλλά, πιστέψτε με δεν είναι. Ο μεγαλομέτοχος της Manchester United Avram Glazer, του πήρε δυο χρόνια να μάθει τι είναι τι offside! Και όμως αυτός ο άνθρωπος έχει στην κατοχή μια από τις ποιο γνωστές ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο! Επίσης, για αυτόν δεν είναι ένα αθλητικό ιστορικό σωματείο με πάνω από έναν αιώνα ζωής, αλλά, μια εταιρία που έχει έσοδα – έξοδα, αλλά, προπάντων θέλει κάθε χρόνο να έχει κέρδη! Το ίδιο βέβαια, ισχύει και για τις άλλες δυο ομάδες, την Liverpool και την Arsenal.

Ο Avram Glazer

Θα σκέφτεστε οι περισσότεροι τι σχέση μπορεί να έχουν οι άλλες τρεις ομάδες, FC United of Manchester, AFC Liverpool και η Dial Square FC. Και οι τρεις τους έχουν έναν κοινό, δημιουργήθηκαν από απογοητευμένους οπαδούς που αποχώρησαν από τις ομάδες τους δυσαρεστημένοι από την απρόσωπη διοίκηση, τα πανάκριβα εισιτήρια και στυγνή επαγγελματική μεταμόρφωση των ομάδων. Στην Αγγλία ειδικά, το ποιο λαοφιλές σπορ του κόσμου ήταν πάντα ένα ευχαριστώ διάλειμμα μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, τέλος, η ομάδα πάντα ήταν δίπλα στην κοινότητα σε πολλά πράγματα, όπως βοήθεια σε συσσίτια, επισκέψεις σε νοσοκομεία, διοργάνωση αγώνων για φιλανθρωπικούς σκοπούς και αλλά πολλά. Το τελευταίο είναι ένα θέμα που θα αναλυθεί κάποια άλλη φορά, 

Το πρώτο βήμα της αλλαγής έγινε το 2002 όταν οι οπαδοί της ιστορικής Wimbledon FC δημιούργησαν της AFC Wimbledon, όντας απογοητευμένοι από την μεταφορά της ομάδας του σε διαφορετική περιοχή, αλλά και με νέο όνομα. Να τονίσουμε ότι η μεταφορά έγινε με απόφαση και της Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας!

Έτσι το 2005 οι δυσαρεστημένοι οπαδοί της Manchester United δημιούργησαν την FC United of Manchester! Οι δυσαρεστημένοι οπαδοί με την τρόπο που είχε πάρει η ομάδα και μη θέλοντας να είναι πελάτες, αλλά, οπαδοί της ομάδας τους, στα πρότυπα της δημοκρατίας δημιούργησαν την ομάδα, 1 μέλος – 1 ψήφος!

Η εξαγορά της ομάδας από την οικογένεια Glazer ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι, η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση, οι υψηλές τιμές στα εισιτήρια και άλλα πολλά έκανε πολλούς παλαιούς και πιστούς φιλάθλους της να απομακρυνθούν από την ομάδα, ένα μέρος συνεχίζει και υποστηρίζει την United, αλλά, δεν πηγαίνει στο γήπεδο. 

Η AFC Liverpool, είναι κάτι το διαφορετικό, το 2008, ο ντόπιος μουσικός και οπαδός της Liverpool, Alun Parry αποφάσισε να δημιουργήσει την ομάδα όταν ο ίδιος και πολλοί ακόμη οπαδοί της Liverpool δεν μπορούσαν πλέον να πληρώσουν τα εισιτήριά τους στο Anfield ή δεν έβρισκαν καν γιατί αυτά αγοράζονταν από… τουρίστες! Η ομάδα διαφέρει από την αντίστοιχη FC United γιατί το «AFC» δεν σημαίνει «Association Football Club», αλλά «Affordable Football Club», δηλαδή «Προσιτός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος», ο κύριος λόγος που ο Alun Parry δημιούργησε την ομάδα είναι για να μπορούν οι οπαδοί των «Κόκκινων» να μπορούν να βλέπουν έναν αγώνα χωρίς να τους κλέβουν τα χρήματα από το πορτοφόλι και ας είναι η Liverpool αυτή μία ερασιτεχνική ομάδα με παιδιά της γειτονιάς!

O Alun Parry

Τέλος, η Dial Square δημιουργήθηκε το 2020 από δυσαρεστημένους οπαδούς της Arsenal με μπροστάρη των Stuart Morgan. Το Dial Square ήταν το πρώτο όνομα της ομάδας πίσω στο μακρινό 1886 και κράτησε το όνομα αυτό για 1 χρόνο, Ο σύλλογος πήρε σάρκα και οστά όταν οι αλλαγές στην διοίκηση τα τελευταία χρόνια, η απομάκρυνση του προπονητή-θρύλου Arsene Wenger, αλλά και η κακή εικόνα την σεζόν 2018-2019 έκανε κάποιους οπαδούς να πάρουν την απόφαση για την ίδρυση του.

Η ομάδα έχει την έδρα της στο Woolwich, από εκεί δηλαδή που είχε ξεκινήσει και η ίδια η Arsenal! Ένα κοινό χαρακτηριστικό με την AFC Wimbledon, που έφτιαξε την έδρα της κοντά στο παλαιά της ιστορικής έδρα! 

Και σας ξανά ρωτάω, μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή?

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: