Κινδυνεύουν Αφγανοί αξιωματούχοι λόγω του γυναικείου ποδοσφαίρου

Ανώτερα στελέχη της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν αναζητούν καταφύγιο στην Ινδία μετά τον έλεγχο της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Ο Dr. Shaji Prabhakaran, πρώην περιφερειακός επικεφαλής της FIFA, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του Αφγανιστάν και οι οικογένειές τους φοβούνται για τη ζωή τους επειδή προωθούν το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα τα τελευταία επτά χρόνια.

“Οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο της Καμπούλ και η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή. Το αεροδρόμιο είναι ακόμα ασφαλές, αλλά οι Ταλιμπάν σύντομα θα μπλοκάρουν τα πάντα”, δήλωσε ο Dr. Prabhakaran.

Οι δηλώσεις τους τράβηξαν την προσοχή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Επίσης, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ινδίας δήλωσε ότι δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για βοήθεια.

Δυστυχώς, το γυναικείο ποδόσφαιρο στο Αφγανιστάν ακούστηκε εκτός χώρας για τους λάθος λόγους το 2019.

Ένα χρόνο πριν, η Khalida Popat, πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας, κατήγγειλε σε μια Βρετανική εφημερίδα, ότι ο πρώην πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας είχαν ασελγήσει σε κάποιες παίχτριες εκμεταλλευόμενος την θέση τους.

Khalida Popat
H Khalida Popat.

Μετά το δημοσίευμα, έγινε έλεγχος και η FIFA τιμώρησε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Keramuudin Karim, ο ίδιος κατείχε την θέση από το 2004!

Το 2007, η Khalida Popat με την βοήθεια κάποιων φίλων της δημιούργησε την πρώτη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών στην χώρα, όμως, το 2012 διέφυγε στη Δανία.

“Η ζωή μου έγινε δύσκολη. Έλαβα απειλές για την ζωή μου και μου απαγορεύτηκε να ταξιδεύω και να μιλάω στα ΜΜΕ. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να φύγω από τη χώρα μου. Κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν, οι γυναίκες δεν είχαν κανένα δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο, στο γιατρό ή στη δουλειά. Είχαν περιοριστεί στα σπίτια τους. Έτσι ξεκινήσαμε να παίζουμε ποδόσφαιρο που ήταν αρκετά νέο στην κουλτούρα μας επειδή ο αθλητισμός δεν θεωρείτε σημαντικός για τις γυναίκες.” Δήλωσε η Khalida.

Η Khalida όταν μετακόμισε στην Δανία έκανε έρευνα και ανακάλυψε ότι αρκετές παίχτριες της είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κάποιους προπονητές και μερικά στελέχη που βρίσκονταν σε θέσεις κλειδιά. Το τρομαχτικό ήταν ότι κάποιες παίχτριες ήταν μόλις 15 και 16 ετών…

Khalida Popat

“Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη δύναμή του για να χτίσει ένα ιδιωτικό βασίλειο εντός της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Είναι πρώην πολέμαρχος, προστατεύετε από ένοπλη σωματοφυλακή, ενώ μέσα στο γραφείο του υπάρχει υπνοδωμάτιο και εκεί κακοποιούσε τις παίχτριες και έφθανε να τις χτυπάει αν φώναζαν ή αντιστεκόντουσαν.” ανέφερε η Khalida.

Οι Αφγανοί πλέον φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα επιβάλλουν ξανά την Σαρία και θα αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα από τις γυναίκες, αρκετές από αυτές προσπαθούν να φύγουν από την χώρα, οικογένειες φοβούμενες την μοίρα που θα βρουν οι αδελφές και οι κόρες τους ψάχνουν να βρουν οποιοδήποτε τρόπο για να φύγουν όσο ποιο γρήγορα γίνετε.

Ο Μεσαίωνας επέστρεψε ξανά στην χώρα που πάτησε πριν αιώνες και ο Μέγας Αλέξανδρος…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: