H OFC ανακάλεσε την ιδιότητα μέλους από το νησί Niue.

H Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας (Oceania Football Confederation-OFC) ανακάλεσαι την ιδιότητα μέλους από το νησί Niue (ελ.: Νιούε).

Για αρχή οι περισσότεροι θα αναρωτηθείτε που βρίσκεται αυτό το νησί, επίσης, ίσως κάποιοι σκεφτείτε αν παίζεται ποδόσφαιρο εκεί. Και όμως, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να πάτε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Το Νιούε βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό 2100 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας. Με τη Νέα Ζηλανδία έχει καθεστώς ελεύθερης σχέσης, από το 1901. Είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον κόσμο με έκταση 260 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 1.4449 (σύμφωνα με την απογραφή του 2008). Η οικονομία του νησιού βασίζεται στον τουρισμό, την εμπορία γραμματοσήμων και την παραγωγή τροπικών φρούτων. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων (περίπου 10.000) έχει μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία. 

Aποκαλούν το νησί Βράχο, παραπομπή στην παραδοσιακή ονομασία Βράχος της Πολυνησίας. Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Αλόφι.

Ένα στοιχείο που το κάνει ενδιαφέρον είναι ότι το 2003, το Νιούε έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο με δωρεάν και ανοιχτό ασύρματο δίκτυο ίντερνετ για όλη τη χώρα από τον οργανισμό Κοινότητα Χρηστών Ίντερνετ του Νιούε (https://internetniue.nu) που ιδρύθηκε το 1999.

Στο Νιούε υπάρχει πρωτάθλημα (Niue Soccer Tournament) από το 1985, ενώ η τοπική ομοσπονδία (Niue Island Soccer Association (NISA)) ιδρύθηκε το 1960.

Η εθνική ομάδα έχει δόση μόλις δυο επίσημους αγώνες και γνώρισε ταπεινωτικές ήττες.

Το 1983 συμμετείχε στους Αγώνες του Νότιου Ειρηνικού, το νησί ήταν στον 2ο όμιλο με την Ταϊτή, την Παπούα Νέα Γουινέα και Νήσους Βόρειες Μαριάνα (που τελικά δεν συμμετείχαν).

Στον πρώτο αγώνα έχασε 14-0 από την Ταϊτή και από  την Παπούα ΝΓ ηττήθηκε με 19-0!

Για την ιστορία η Ταϊτή κέρδισε το χρυσό μετάλλιο νικώντας το Φίτζι 1-0.

Από εκείνη την συμμετοχή το Νιούε δεν έδωσε ποτέ ξανά επίσημο αγώνα.

Γενικά, η τοπική ομοσπονδία δεν είχε καμία επαφή με τις άλλες Ομοσπονδίες.

Το 2006 έγινε μέλος στην Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Ωκεανίας, όμως τον Μάρτιο του 2021 η Συνομοσπονδία αποφάσισε να ανακαλέσει την ιδιότητα μέλους διότι παραβίασε το άρθρο 10 του καταστατικού της.

Το άρθρο 10 ορίζει ότι:

Κάθε Σύλλογος-Μέλος έχει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

  • Να υιοθετήσουν μια καταστατική ρήτρα που διασφαλίζει ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος τους δεν θα υπηρετήσει περισσότερες από τρεις (3) πλήρεις θητείες (είτε συνεχόμενες είτε όχι) των τεσσάρων (4) ετών.
  • Να διαχειρίζεται ένα μητρώο μελών το οποίο θα ενημερώνεται τακτικά·
  • Να εφαρμόσει ένα σύστημα αδειοδότησης συλλόγων σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις που θέτει κατά καιρούς η OFC. Οι Ενώσεις-Μέλη περιλαμβάνουν μια τέτοια υποχρέωση και ορίζουν τους φορείς αδειοδότησης στο καταστατικό τους.
  • Να κοινοποιεί στην OFC οποιαδήποτε τροποποίηση του καταστατικού, των κανόνων και των κανονισμών της στα Αγγλικά, καθώς και τον κατάλογο των Αξιωματούχων ή των προσώπων που είναι εξουσιοδοτημένοι υπογράφοντες, με το δικαίωμα να συνάπτουν νομικά δεσμευτικές συμφωνίες με την OFC και τρίτα μέρη.

Σύμφωνα όμως με τον Ola Bjerkevoll, δημοσιογράφο του Oceania Football:

“Η OFC γνωρίζει ότι μια νέα ομοσπονδία που εκπροσωπεί τη Niue βρίσκεται στη διαδικασία ίδρυσης και χαιρετίζει την αίτηση της για να γίνει Μέλος στο προσεχές μέλλον.”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: