Με την χάρη του Θεού

Θα μπορούσε μια Εθνική ομάδα να έχει το γήπεδο της σε άλλη χώρα?

Θα μπορούσε μια Εθνική ομάδα να είναι αμιγώς ερασιτεχνική?

Θα μπορούσε μια Ομοσπονδία να αρνείται να γίνει επαγγελματική?

Και όμως υπάρχει, αυτή είναι η Εθνική ομάδα του Βατικανού. Η έκταση του δεν βοηθά να υπάρχει γήπεδο και έτσι η ομάδα ξενιτεύεται στην γειτονική… Ιταλία για να προπονείται και να δίνει τους αγώνες της.

Η ομάδα έχει έδρα το “Campo Pio XI” στην γειτονική πόλη της… Ρώμης!

Το 500 θέσεων γήπεδο, χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδία του Βατικανού, όχι μόνο για την Εθνική ομάδα ανδρών, αλλά και για την νεοσυσταθείσα γυναικεία, αλλά και για το τοπικό πρωτάθλημα, κύπελλο και σούπερ καπ. Επίσης, εκεί γίνονται και όλοι οι αγώνες για το Clericus Cup, το παγκόσμιο κύπελλο των κληρικών.

Η ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1972 από τον γιατρό Sergio Valci που εργαζόταν στο Βατικανό και έμεινε στην θέση του προέδρου μέχρι και τον θάνατο του το 2012.

Η πρώτη διοργάνωση όμως έγινε περίπου τριάντα χρόνια πριν.

Το έμβλημα της ομάδας. Πηγή: Wikipedia.

Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, διοργανώνεται το 1947 το πρώτο τουρνουά στην Αγία Έδρα από τους υπαλλήλους του Βατικανού., η διοργάνωση έγινε με 4 ομάδες και με τις ευλογίες του ίδιου του Παπά, αλλά, δεν τελείωσε ποτέ λόγω… επεισοδίων μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών!

Το 1966 δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα, η “SS Hermes” από υπαλλήλους του Μουσείου του Βατικανού. Πλέον η ομάδα ονομάζεται “Musei Vatikani-New Team” και είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στο πρωτάθλημα με 4 κατακτήσεις.

Το 1972, έγινε και το πρώτο πρωτάθλημα, επτά ομάδες συμμετείχαν με νικήτρια την ημερήσια εφημερίδα του Βατικανού “L’Osservatore Romano”.

Πλέον αγωνίζονται 8 ομάδες και όλοι οι παίχτες είναι ερασιτέχνες και εργαζόμενοι στην Αγία Έδρα. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιες φορές συγγενείς τον παιχτών συμμετέχουν στους αγώνες για να συμπληρώσουν το ρόστερ της εκάστοτε ομάδας!

Οι σύλλογοι του πρωταθλήματος έχουν δημιουργηθεί από τις υπηρεσίες που υπάρχουν στο Βατικανό. Για το Μουσείο τα είπαμε πιο πάνω, άλλες ομάδες είναι η εφημερίδα του Βατικανού που επίσης αναφέραμε πιο πάνω, το Ταχυδρομείο (Poste Vaticane), η Αστυνομία (Corporate della Gendarmeria), το Παιδιατρικό Νοσοκομείο (Bambino Gesù Hospital) κλπ κλπ.

Οι ίδιοι σύλλογοι συμμετέχουν και στο τοπικό κύπελλο, ενώ οι νικητές των δυο διοργανώσεων αγωνίζονται για το Σούπερ Καπ, το οποίο ξεκίνησε το 2007, ενώ το κύπελλο το 1985, με πρώτο νικητή το Poste Vaticane.

Το κύπελλο έχει το όνομα του ιδρυτή της ομοσπονδίας (Coppa Sergio Valci).

Πηγή: Sport in Vatican.

Η Εθνική ομάδα έδωσε τον πρώτο της αγώνα το 1985 και νίκησε 3-0 μια ομάδα Αυστριακών δημοσιογράφων. 

Έπρεπε να περάσουν 9 χρόνια για να δώσει τον πρώτο επίσημο αγώνα με την 2η ομάδα του San Marino, ο αγώνας έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα.

Ο 2ος αγώνας με άλλη Εθνική ομάδα έγινε οκτώ χρόνια αργότερα με το γειτονικό Μονακό, που επίσης έληξε δίχως τέρματα.

Η μεγαλύτερη νίκη είναι το 9-1 με μια ομάδα Καραμπινιέρων από την Ρώμη το 2011, ενώ πέντε χρόνια αργότερα γνώρισε την μεγαλύτερη της ήττα από την Borussia Mönchengladbach με το βαρύ 21-4!

Στης 23 Οκτωβρίου του 2010, η Εθνική ομάδα αντιμετώπισε μια ομάδα από μέλη του Ιταλικού ΣΔΟΕ (Guardia di Finanta), μπορεί να γνώρισε την ήττα με 1-0, αλλά, στο πάγκο της ήταν ο διάσημος Ιταλός προπονητής Giovanni Trapattoni.

Από τον Φεβρουάριο του 2019 υπάρχει και η γυναικεία Εθνική ομάδα και στον πρώτο της αγώνα με την αντίστοιχη ομάδα της AS Roma ηττήθηκε 10-0.

Την ίδια χρόνια έδωσε και τον πρώτο της εκτός έδρας αγώνα με την ομάδα από την Serie D Trasteverse και γνώρισε επίσης την ήττα με σκορ 3-1.

Πηγή: Sport in Vatican.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η γυναικεία ομάδα ταξίδεψε στην Αυστρία για να δώσει ένα φιλικό αγώνα με την FC Mariahilf (αγωνίζεται στην 3η κατηγορία) που γιόρταζε τα 20 χρόνια από την ίδρυση της. Αλλά, ο αγώνας αναβλήθηκε διότι οι παίκτριες της Αυστριακής ομάδας φορούσαν t-shirt υπέρ της άμβλωσης κάτω από τις εμφανίσεις τους.

Και στις δυο Εθνικές ομάδες, προπονητής είναι ο Gianfranco Guadagnoli.

Οι διεθνείς παίχτες του Βατικανού, είναι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και εργαζόμενοι στις Παπικές υπηρεσίες. Μέχρις στιγμής παραμένει εκτός από τις ομοσπονδίες της UEFA και της FIFA μαζί με τα επίσης αναγνωρισμένα κράτη Μονακό, Τουβάλου, Κιριμπάτι, Μικρονησία, Ναούρου, Παλάου και Νήσοι Μάρσαλ.

Με το Μονακό υπάρχει μια άτυπη κόντρα, ο πρώτος αγώνας έγινε το 2002 και έληξε χωρίς τέρματα, ενώ, στους επόμενους 3 αγώνες το Μονακό, επικράτησε με σκορ 2-1 το 2011, 2-0 το 2013 και 2-0 το 2014.

Τέλος, το Βατικανό, διοργανώνει το Clericus Cup το οποίο ξεκίνησε το 2017. 

16 ομάδες από 70 χώρες συμμετέχουν στο Παγκόσμιο κύπελλο από κληρικούς και σπουδαστές θεολογίας.

Πολυνίκης ομάδα είναι το κολλέγιο Urbano.

Είναι γνωστό ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι λάτρης της στρογγυλής θεάς.

Ο Αργεντίνος επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας είναι οπαδός της San Lorenzo της οποίας είναι και επίσημο μέλος.

Το 2006, η UEFA είχε ρωτήσει ο Βατικανό αν επιθυμεί να γίνει μέλος, η απάντηση όμως ήταν αρνητική.

Το 2014, έγινε ξανά η ίδια ερώτηση και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Domenico Ruggerio δήλωσε ότι:

“Προτιμώ να είμαστε ερασιτέχνες. Θα ήταν σαν μία μπίζνα αν γινόμασταν μέλος της FIFA. Στο σπορ του ποδοσφαίρου θα δει κανείς το μήνυμα της φιλίας και της αγάπης – στο αληθινό σπορ, όχι την μπίζνα που έχει γίνει το ποδόσφαιρο στις μέρες μας. Οι αξίες που πρεσβεύουμε έρχονται σε αντίθεση με μία ενδεχόμενη ένταξή μας στην FIFA.”

Πηγή: Sport in Vaticano, Wikipedia

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: