“Ψυχρός Πόλεμος” στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου

Ένας άτυπος “ψυχρός πόλεμος” μεταξύ Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνας έχει ξεκινήσει πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η διοργάνωση θα γίνει στο Πεκινό των Φεβρουάριο του 2022.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Δευτέρα 6/12, ότι δεν θα στείλουν κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Διοργάνωση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξέταζε ένα τέτοιο διπλωματικό μποϊκοτάζ εν μέσω της κριτικής που γίνετε για το ιστορικό που έχει η Κίνα στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα στείλει καμία διπλωματική ή επίσημη αντιπροσώπευση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, δεδομένης της συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Σιντζιάνγκ και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.” Δήλωσε η η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη και συνέχισε:

Η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε αυτούς τους Αγώνες όπως συνήθως ενόψει των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φρικαλεοτήτων της Κίνας στη Σιντζιάνγκ, και απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε. Οι αθλητές της Team USA έχουν την πλήρη υποστήριξή μας. Θα είμαστε δίπλα τους 100% καθώς θα τους επευφημούμε από την πατρίδα.

Ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν. έδωσε μια λιτή ανακοίνωση:

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν να προσκολληθούν ηθελημένα στην πορεία τους, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα.”

Το Πεκίνο λέει ότι αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση του αθλητισμού, αλλά έχει «τιμωρήσει» τα αμερικανικά αθλήματα στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, επειδή παραβίασαν τις πολιτικές «κόκκινες γραμμές» της.

Όμως, Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι έχουν λάβει περισσότερες από 1.500 αιτήσεις από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ.

Ωστόσο, έχουν αναφέρει αυστηρούς περιορισμούς για την COVID-19 και για τα πλάνα περιορισμού της προσέλευσης θεατών, ενώ Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πεκίνο δεν σκοπεύει να προσκαλέσει πολιτικούς από την Δύση που έχουν απειλήσει με μποϊκοτάζ.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο μόνος ηγέτης μεγάλης χώρας που αποδέχτηκε την πρόσκληση της Κίνας να παρευρεθεί. 

Ο Φεβρουάριος δεν είναι μακριά, μέχρι την έναρξη των Αγώνων θα γνωρίζουμε καλύτερα, αν θα παρευρεθούν επίσημη προσκεκλημένη από την Ευρώπη και της Ηνωμένες Πολιτείες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: