Women FA Cup: Γνωρίστε την Clapton CFC, την ομάδα από την 7η κατηγορία που γράφει ιστορία στον θεσμό του κυπέλλου

Ένας πρώην DJ και μια μητέρα 2 παιδιών από το νησί της Μαδέρα, βοήθησαν την ερασιτεχνική Clapton CFC να φθάσει τόσο μακριά στο γυναικείο θεσμό του κυπέλλου Αγγλίας.

Η ομάδα από την Greater London Premier Division, δηλαδή το 7ο επίπεδο στο Αγγλικό γυναικείο ποδόσφαιρο, θα είναι η πρώτη ομάδα από την κατηγορία αυτή που θα παίξει στον 3ο γύρο του θεσμού, αυτή την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την Plymouth Argyle. 

Η ομάδα ανήκει στους οπαδούς της και για να καταφέρει να ταξιδέψει στην Κορνουάλη έπρεπε να δημιουρ΄γησει ένα crowdfunding για να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζονταν.

Για να φθάσει όμως μέχρι εκεί, απέκλεισε στα πέναλτι με σκορ 3-1 την Hounslow, ομάδα που βρίσκετε 4ης κατηγορίες ποιο πάνω!

Ο Πορτογάλος προπονητής της ομάδας Claudio Gomes, πρώην DJ και νυν λέκτορας αθλητισμού, δήλωσε ότι έχει μείνει «άφωνος» από τα επιτεύγματα του Συλλόγου.

Ο Claudio Gomes. Πηγή: Clapton CFC.

Το ίδιο ισχύει και για την επίσης Πορτογαλίδα Maria Mendonca, που εργάζεται ως βοηθός καθηγητή, η ίδια είχε είχε πάει στο παρελθόν στο Γουέμπλεϊ για να παρακολουθήσει τον διάσημο τελικό με μαθητές από την τάξη που εργάζεται.

“Όταν μου είπαν πριν από τον πρώτο αγώνα ότι αυτό είναι το «πραγματικό Κύπελλο Αγγλίας», δεν μπορούσα να το πιστέψω”, γέλασε. “Ήξερα ότι ήταν ένα παιχνίδι κυπέλλου, αλλά όχι για το Κύπελλο Αγγλίας”.

Πριν μετακομίσει στην Αγγλία σε ηλικία 18 ετών, η Mendonca δεν είχε παίξει ποτέ της ποδόσφαιρο, ενώ μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας το πέρασε με τα έξι αδέρφια της να παίζουν ποδόσφαιρο στους δρόμους.

“Χρησιμοποιούσαμε εφημερίδες για να φτιάξουμε μια μπάλα, βασικά ότι βρίσκαμε, ότι ήταν ικανό για να γίνει στρογγυλό”. Δήλωσε και συνέχισε. “Ήμασταν φτωχοί, παίζαμε στους δρόμους της Μαδέρα και οι δρόμοι της Μαδέρας είναι πάνω σε λόφους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έτρεξα σε αυτούς τους λόφους. Δεν σταμάτησε ποτέ. Από εκεί έχω πάρει την ταχύτητά μου. Βάζαμε πέτρες για τέρματα, μερικές φορές έρχονταν και οι γείτονες μας και παίζαμε όλοι μαζί”.

Όταν μετακόμισε στο Λονδίνο, εντάχθηκε σε μια τοπική ομάδα αφού την είδε να προπονείται κοντά σε ένα Πορτογαλικό εστιατόριο.

Η ένταξή της σε αυτήν την ομάδα, πριν από από περίπου μια δεκαετία τη βοήθησε να κατανοήσει καλύτερα την Αγγλική γλώσσα και τώρα απολαμβάνει το ποδόσφαιρο περισσότερο από ποτέ με τον Clapton CFC, μετά την μεταγραφή της από την Dulwich Hamlet το καλοκαίρι του 2020.

“Θα παλέψουμε με ό,τι έχουμε”, δήλωσε για τον αγώνα με την Plymouth Argyle που αγωνίζεται στην National League South, δηλάδή την ίδια κατηγορία που αγωνίζεται και η Hounslow που απέκλεισε στον προηγούμενο γύρο.

Ο Maria Mendonca. Πηγή: Clapton CFC.

Η αμυντικός Annie Lyons, που εργάζεται ως πολιτικός αναλυτής, που σκόραρε το καθοριστικό πέναλτι στον αγώνα με την Hounslow, ανέφερε:

“Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, φαινόταν αδύνατο στην αρχή, σε κάθε αγώνα ξέραμε ότι η νίκη είναι δύσκολη, αλλά, πιστεύαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Η Lyons δήλωσε ότι είναι πολύ περήφανη που αγωνίζεται στην Clapton CFC, έναν σύλλογο που αντιπροσωπεύει την κοινότητα με ένα μείγμα από ντόποιες και ξένες παίχτριες.

“Ο κόσμος του ποδοσφαίρου που έχουμε δημιουργήσει στην ομάδα είναι για όλους, ακόμη και σε παίχτριες που δεν θα μπορούσαν να έχουν θέση σε έναν παραδοσιακό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Αρκετές παίχτριες και υποστηρικτές μας ανήκουν στην LGBT κοινότητα”.

Το κόστος της απόστασης από το Λονδίνο έως και το Πλίμουθ είναι αρκετά δαπανηρό για την ομάδα, είδικά όταν μέχρι τώρα τους έχει αποφέρει μόλις 2.900£ από την πρόκριση στον 3ο γύρο.

Καμία από τις προκρίσεις δεν απέφερε πολλά έσοδα στην Clapton CFC, διότι οι αγώνες ήταν εκτός έδρας και δεν υπήρχαν παραπάνω έσοδα.

Η ομάδα ξεκίνησε ένα crowdfunding για το ταξίδι και την διαμονή για τον αγώνα με την Plymouth Argyle και πέτυχε τον στόχο της σε 24 ώρες!

“Διοργανώσαμε το crowdfunding για να βεβαιωθούμε ότι ο Σύλλογος δεν θα επηρεαστεί οικονομικά από τα έξοδα του ταξιδιού”. Ανέφερε ο Gomes.

“Είμαστε ένας σύλλογος που διοικείτε από τους οπαδούς μας και δίνουμε πολλά από αυτά στην κοινότητα που ανήκουμε. Διοργάνώνουμε σχολεία για παιδιά και νέους και πολλές φορές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν.

Δεν είναι ότι έχουμε πολλά χρήματα. Το κόστος του ταξιδιού και της διαμονής στο Πλίμουθ είναι περισσότερο από τα χρήματα που κερδίσαμε από την πρόκριση στον προηγούμενο γύρο. Ξέρω ότι μια παρόμοια πορεία στον κύπελλο Αγγλίας των ανδρών θα κερδίζαμε ποιο πολλά χρήματα”.

Ο Gomes είπε ότι τα κατορθώματα της ομάδας στο Κύπελλο Αγγλίας μέχρι τώρα είναι φανατστικά και η ομάδα έχει την αυτοπεποίθησει να πάει καλά και στον αγώνα της Κυριακής και να βρίσκεται στην κλήρωση με τις ομάδες από την Women’s Super League.

Ο ίδιος όμως, θεωρεί ότι ο σύλλογος είχε ήδη «νικήσει» φτάνοντας στον 3ο γύρο.

“Έχουμε κερδίσει ως σύλλογος, ως κοινότητα και για το γυναικείο ποδόσφαιρο”. Δήλωσε ο Gomes.

H μέχρι τώρα πορεία της Clapton CFC στο κύπελλο. Πηγή: BBC Sport.

Πηγή: BBC Sport

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: