Χρόνια πολλά Μπορούσια Ντόρτμουντ!

Σαν σήμερα το 1909 ιδρύθηκε η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η ονομασία «Μπορούσια» σημαίνει στα λατινικά Πρωσία.

Η Μπορούσια ιδρύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1909 στην μπυραρία Zum Wildschütz (Για Λαθροθήρες) του Ντόρτμουντ από μία παρέα 17 νεαρών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι προηγουμένως αγωνίζονταν στην ομάδα της ενορίας τους υπό την καθοδήγηση ενός αυταρχικού ιερέα και ήθελαν να απεξαρτηθούν από την επιρροή του. Ο πατήρ Ντέβαλντ προσπάθησε να εισέλθει στην μπυραρία και να διαλύσει την ιδρυτική συνέλευση, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η ονομασία «Μπορούσια» μπορεί να σημαίνει Πρωσία στα λατινικά, αλλά, ήταν και η ονομασία μιας γειτονικής ζυθοποιίας.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ το 1913. Πηγή: Wikipedia.

Το πρώτο τρόπαιο που κέρδισε ήταν το 1912, ήταν η 1η θέση στην κατηγορία C-Klasse. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ενιαίο σύστημα και αυτη ήταν η 3η κατηγορία.

Κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ, ο πρόεδρός της αρνήθηκε να ενταχθεί στο Ναζιστικό Κόμμα και αντικαταστάθηκε, ενώ πολλά μέλη εκτελέστηκαν, καθώς χρησιμοποιούσαν τα γραφεία της ομάδος για να τυπώσουν αντιναζιστικά φυλλάδια. Μετά το τέλος του πολέμου, η Μπορούσια διαλύθηκε από τους Συμμάχους για να επανασυσταθεί το 1947.

Η πρωτη έδρα της ομάδας ‘Weiße Wiese’. Πηγή: Borussia Dortmund.

Το 1956 κατέκτησε τον πρώτο της εγχώριο τίτλο, το πρωτάθλημα της Δυτικής Γερμανίας.

Το 1962, η Μπορούσια ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Μπουντεσλίγκα, του ενιαίου πρωταθλήματος της Δυτικής Γερμανίας και ήταν η πρώτη ομάδα που το κατέκτησε το 1963. 

To 1966, κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων και ε΄γίνε η πρώτη Γερμανική ομάδα που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Πρωταθλήτρια Γερμανίας το 1956. Πηγή: Borussia Dortmund.
Κύπελλο Κυπελλούχων 1966. Πηγή: Borussia Dortmund.

Τη δεκαετία του ’70 αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υποβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία το 1972. 

Η εξαετία 1991-1997 είναι η χρυσή εποχή της ομάδας με προπονητή των Ότμαρ Χίτζφελντ και την κατάκτηση 2 πρωταθλημάτων, 1 Τσάμπιονς Λιγκ (νίκησε την Γιουβέντους με σκορ 3-1), 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (νίκησε την Κρουζέιρο με σκορ 2-0) και 2 Σούπερ Καπ.

Τσάμπιονς Λιγκ 1997. Κύπελλο Κυπελλούχων 1966. Πηγή: Borussia Dortmund.

Αρχές του 2000, αντιμετώπισε ξανά οικονομικά προβλήματα, για να ξεχρεώσει πούλησε το γήπεδο της, το Βεστφάλενστάντιον και έλαβε δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ από τη μισητή της Μπάγερν Μονάχου (!), το οποίο ξεχρέωσε και με το παραπάνω.

Τελευταία χρυσή περίοδος ήταν με το Γιούργκεν Κλοπής στον πάγκο της, την περίοδο 2008-15, κέρδισε 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 2 Σούπερ Καπ.

Χρόνια πολλά Μπορούσια Ντόρτμουντ!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: