Χρόνια πολλά Ρεκρεατίβο ντε Χουέλβα!

Παραμονές Χριστουγέννων του 1889, ιδρύθηκε η Ρεκρεατίβο δε Ουέλβα, ο αρχαιότερος σύλλογος στην Ισπανία!

Το ποδόσφαιρο στην Ισπανία είχε φθάσει 20 χρόνια νωρίτερα, όταν Βρετανοί εγκαταστάθηκαν στην επαρχία Huelva το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, για να εκμεταλλευτούν τα πλούσια κοιτάσματαν της περιοχής. Πολλά στοιχεία, μαρτυρίες και έγγραφα το επιβεβαιώνουν αυτό.

Η ομάδα το 1906. Πηγή: Recreativo de Huelva.

Όπως είναι αναμενόμενο, έφεραν μαζί τους και τις συνήθειες τους, αλλά και την αγάπη τους για τα σπορ, πόλο, μπάντμιντον, ράγκμπι, γκολφ, αλλά και ποδόσφαιρο.

Το 1874, στην περιοχή διεξήχθει ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των υπαλλήλων του Σιδηρόδρομου, οι υπάλληλοι δούλευαν για την διαδρομή που ξεκινούσε από το λιμάνι της Ουέλβα και έφθασε ως και τα ορυχεία στο Ριο Τίντο και ενός Λόχου Βρετανών στρατιωτών που πήγαινε προς το Γιβραλτάρ.

Το 1880, στην αρένα του Rio Tinto διεξήχθει ακόμη ένας αγώνας, από το Club de Minas de Riotinto.

Οι Βρετανικές κοινότητες από το Ριο Τίντο  και την Ουέλβα ανά διαστήματα έπαιζαν ποδόσφαιρο ανά μεταξύ τους.

Ο Domingo Manfredi ένας από τους προτωπόρους της ομάδας ανέφερε:

«Πριν από εβδομήντα και πλέον χρόνια… μερικοί νέοι, υπάλληλοι και τεχνικοί της εταιρείας Riotinto, πέρασαν μια μέρα στη Vega Larga με μια μπάλα στα πόδια τους. Έφτασαν στη σημερινή γειτονιά των Αποικιών και σημάδεψαν με πέτρες το πρώτο γήπεδο στην Ισπανία. Οι αγρότες στα κοντινά περιβόλια και οι εργάτες στα πλινθόκαμινα έμειναν έκπληκτοι βλέποντας πώς αυτοί οι Άγγλοι, φορόντας κάτι κοντά ρούχα, έτρεχαν σαν απελπισμένοι πίσω από μια δερμάτινη μπάλα».

Ο José González Pérez, έγραφε στο βιβλίο του “History of football in Huelva” που κυκλοφόρησε το 1930:

Το ποδόσφαιρο παίζεται στην Ουέλβα για αρκετές δεκαετίες. Δεν πιστεύουμε ότι πρωτοπαίχτηκε ποδόσφαιρο κάπου στην Ισπανία πριν από εδώ. Ήταν στην πρωτεύουσά, στο σημείο που σήμερα υπάρχει ο χώρος των Λιμενικών Έργων, όπου σε ένα χωράφι φτιαγμένο κάπως βιαστικά, παίχτηκε για πρώτη φορά ένας αγώνας ποδοσφαίρου, ο πρώτος αγώνας που είδαμε ποτέ μας”.

Αλλά, έπρεπε να περάσουν μερικά χρόνια ακόμη και συγκεκριμένα το 1883, όταν ο Σκωτσέζος γιατρός Γουίλιαμ Αλεξάντερ Μακέι έφθασε στην Ουέλβα για να δουλέψει στην εταιρία “Rio Tinto Company Ltd”.

Ο νεαρός Μακέι, χάρη στη θέση του, που περιλάμβανε στα καθήκοντα του την ιατρική βοήθεια όχι μόνο του προσωπικού της εταιρείας, αλλά και των Βρετανών ναυτών που έφταναν στο λιμάνι, ήταν επίσης, υπεύθυνος για την προώθηση και τη διοργάνωση αγώνων ποδοσφαίρου και κρίκετ.

Ο William Alexander Mackay. Πηγή: Recreativo de Huelva.

Οι Βρετανοί άποικοι έδιναν αγώνες ανά μεταξύ τους, αλλά και με τους ναύτες των πλοίων που έδεναν στο λιμάνι της Ουέλβα. Συνήθως επικεφαλής ήταν ο μεγάλος αδερφός του Μακέι.

Μεταξύ 1887 και 1888, ορισμένοι νεαροί Ισπανοί συμμετείχαν στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η φλόγα του ποδοσφαίρου έμπαινε σιγά-σιγά στις φλέβες τους.

Οι περισσότεροι μαθητές στο Ινστιτούτο του δεύτερου σχολείου της Huelva.

Ο απόστρατος στρατιωτικός Ildefonso Martínez Pérez θυμάται:

Η πρώτη επαφή που είχα ήταν το 1888, όταν σπούδαζα στο Instituto de Segunda Enseñanza, εκείνη την εποχή βρισκόταν στην Plaza de la Merced. Κοντά στα έλη της περιοχής βρισκόταν το Εργοστάσιο Φυσικού Αερίου, μέρος που τώρα καταλαμβάνεται από το αρχηγείο της Πολιτικής Φρουράς. Εκεί είχα παρατηρήσει τους πρώτους Άγγλους που έπαιζαν ποδόσφαιρο.

Τον πρώτο μας αγώνα τον δώσαμε με τους υπαλλήλους των ορυχείων του Riotinto και κερδίσαμε, δεν θυμάμαι όμως πόσα γκολ έβαλα.

Διαιτητής σε εκείνον των αγώνα ήταν ο Δρ.Αλεξάντερ Μακέι”.

Σταδιακά ο Αλεξάντερ Μακέι σκεφτόταν για την ίδρυση μιας ομάδας που θα έπαιζαν μαζί Βρετανοί και Ισπανοί,  αλλά και την ένωση τον συλλόγων Huelva και Riotinto.

Στις 2 Νοεμβρίου 1889, ένας αγώνας κρίκετ διεξήχθη ξανά στην Ουέλβα μεταξύ των συλλόγων Ουέλβα και Ριο Τίντο, στο γήπεδο μπροστά από το εργοστάσιο φυσικού αερίου. Ο Μακέι ήταν ο αρχηγός της ομάδας της Ουέλβα.

Μετά τον αγώνα ξεκίνησαν οι συζητήσεις για νέας αθλητικής ομάδας για όλους τους νέους στην περιοχή και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, η οποία είχε ήδη επικρατήσει στην Ουέλβα.  

Στης 16 Δεκεμβρίου 1889 και στης 18 του ίδιου μήνα, έγιναν οι προεργασίες για την μεγάλη συνεδρίαση που έγινε στης 23 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Colón.

Εκεί αποφασίστηκε η ίδρυση της “Huelva Recreation Club”.

Casa Colón de Huelva. Πηγή: Wikipedia.
Το γήπεδο μπροστά από το εργοστάσιο αερίου στις αρχές του 20ου αιώνα. Πηγή: Recreativo de Huelva.

Η ομάδα έχει αγωνιστεί μόλις 5 φορές στην 1η κατηγορία, τελευταία φορά ήταν την σεζόν 2008-09.

Κυρίως αγωνίζεται μεταξύ 2ης και 3ης κατηγορίας.

Ενώ ήταν φιναλίστ για το κύπελλο της σεζόν 2003, ηττήθηκε με σκορ 3-0 από την Μαγιόρκα.

Το πρώτο τρόπαιο που κέρδισε η ομάδα ήταν το “Copa Seamans Institute” το 1904.

Χρόνια πολλά Ρεκρεατίβο δε Ουέλβα!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: